Sinds een aantal maanden ben ik onder behandeling bij Tian Yi Chinese Acupunctuur. Mijn buurvrouw zag me al een tijdje vermoeid rondlopen en zei, weet je wat jij nodig hebt? Een beetje TLC van Xinye, heel toevallig ook een vriendin van de buurvrouw. Ze gaf me haar nummer en ik dacht, laat ik het weer eens proberen.
Ik heb decennia geleden al eens acupunctuur geprobeerd, maar ik vond de hele beleving destijds heel onpersoonlijk. Maar, daar kom ik straks op terug, was niet zo vreemd. Ook het effect bleef uit, dacht ik, maar misschien was ik ook wel ongeduldig of verwachte ik er te veel van. We gaan in ieder geval voor de herkansing. Misschien is het nu wel mijn tijd voor acupunctuur.
Acupunctuur bij XinYe Yu
Xinye dus, Ik googlede (ja, dit woord moest ik toch even opzoeken) haar praktijk en het woord wat in mij opkwam, na het lezen van de informatie op haar website, was authentiek. Ik had er gelijk een goed gevoel bij en pakte de telefoon. Een paar weken later belde ik aan voor mijn eerste afspraak.
Wat is acupunctuur?
Dat is toch iets met naaldjes? Ik moet altijd gelijk aan die reclame denken van ‘ Even Apeldoorn bellen’ met die man die helemaal onder de naaldjes zit, achterna gezeten wordt en moet bedenken of hij blijft staan of uit het raam springt om te ontkomen. Pittige keuze maar ik denk dat ik toch gesprongen was.
Acupunctuur is een eeuwenoude behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarbij dunne naaldjes op specifieke punten in het lichaam worden geplaatst. Deze punten liggen op meridianen: energielijnen die het lichaam doorkruisen. Door blokkades op te heffen en de energiestroom (qi) te herstellen, ondersteunt acupunctuur het natuurlijke genezingsproces.
Het wordt ingezet bij lichamelijke klachten zoals pijn, spijsverteringsproblemen en hormonale disbalans, maar ook bij stress, vermoeidheid en slaapproblemen. Acupunctuur brengt lichaam en geest weer in balans, en helpt je om dieper te ontspannen, beter te voelen en ruimte te maken voor herstel van binnenuit. Een zachte reset voor je hele systeem. Dat klinkt goed, nietwaar!
De Diagnose
Ik werd vriendelijk ontvangen en naar de praktijkruimte begeleid. Xinye keek me geïnteresseerd aan en, ik had het niet direct door, maar ze was al bezig met het stellen van haar diagnose. Deze gebeurt onder andere door het kijken naar de kleur van mijn huid, nagels en lichaamsbouw. Vervolgens vroeg zij mijn om mijn polsen op een kussen te leggen zodat zij kon voelen hoe het met mijn energie gesteld was. Daarna mocht ik mijn tong uitsteken voor een tong-diagnose.
Dan is het mijn beurt. Xinye stelt mij vragen gesteld over mijn gezondheidsverleden, hoe het met mijn slaap en energie gesteld is, mijn spijsvertering en alles wat er zo op tafel komt. Alles wordt nauwkeurig, in het chinees, denk ik, ik kan het niet lezen, opgeschreven.
Mijn energie bleek wat laag, dat had mijn buurvrouw goed gezien. Mijn buik opgeblazen wat te wijten kan zijn aan spijsverteringsklachten en/of de hormonen die nog steeds door mijn lijf gieren. Fijn dat de diagnose ook besproken wordt met mij, dat miste ik bij mijn eerste acupunctuur ervaring.
Het leek wel een soort hospital waar een ruimte was voor en stuk of twintig personen tegelijkertijd. Aan de lopende band werden er polsen gevoeld en naalden gezet. Maar, dat bleek niet zo gek.
Acupunctuur in China vs.Nederland
In China gaan ze heel anders om met gezondheid, zegt Xinye. Preventie is daar het sleutelwoord, en dat vind ik persoonlijk een hele goede insteek. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuw seizoen aankomt, wat meer of andere dingen van je lichaam vergt, kan je in China een acupunctuursessie inplannen in het ziekenhuis. Acupunctuur is daar onderdeel van het dagelijks leven.
Een proces bestaat bijvoorbeeld uit tien dagen achter elkaar een sessie, dan even een pauze en dan weer tien sessies in tien dagen. En deze sessie worden vergoed door het zorgstelsel in China. Dat is in Nederland niet zo en is mede daardoor amper haalbaar, zegt Xinye. Het zit ten eerste niet in het standaardpakket, dus best kostbaar. En qua tijd is dat voor de meeste mensen ook niet in te plannen.
Het effect van zo’n intensieve acupunctuursessie is echter wel direct voelbaar. Mijn eerste acupunctuur ervaring, jaren terug, had dus blijkbaar meer weg van hoe dat in een Chinees ziekenhuis gaat. Dat gedeelte is in ieder geval anders bij Xinye, al zal het best mogelijk zijn om, meerdere sessies achter elkaar te plannen. Bij haar voelt het veel persoonlijker, en dat vind ik fijn.
De behandeling zelf
Na de diagnose word ik uitgenodigd om op de tafel te gaan liggen. Wil je een muziekje? Vraagt ze? Ik knik bevestigend. Zorgvuldig en met een specifieke volgorde worden er van mijn kruin tot aan mijn voeten naaldjes gezet. Het plaatsen voelt als een speldenprikje en sommige voel ik niet eens. Ook wordt er een infraroodlamp boven mijn buik gehangen voor wat extra warmte. Alles wordt voorzichtig met delicate doeken afgedekt. Wanneer de naaldjes gezet zijn, wordt mijn hoofd gemasseerd.
Meridianen en drukpunten
Er zitten veel acupunctuurpunten in je hoofd die corresponderen met de meridianen in je voeten. Meridianen en drukpunten in het hoofd spelen een belangrijke rol binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en acupunctuur. Ze worden gezien als energetische snelwegen en toegangspoorten tot balans, ontspanning en herstel.
Zo zijn er meridianen in het hoofd zoals het:
- Gouverneursvat (Du Mai) – loopt over de wervelkolom en over het midden van het hoofd. Verbindt de hersenen met het lichaam en wordt gezien als een centrale bron van vitaliteit.
- Blaasmeridiaan – heeft vertakkingen langs de achterkant van het hoofd en bij het voorhoofd. Heeft invloed op spanningen in nek, schouders en hoofd.
- Galblaasmeridiaan – loopt langs de zijkant van het hoofd en is betrokken bij besluitvaardigheid, stress en spierspanning (denk aan spanningshoofdpijn).
- Maagmeridiaan – loopt onder andere langs het gezicht en wordt vaak gestimuleerd bij sinusproblemen of vermoeidheid.
Maar ook Drukpunten in het hoofd (acupressuur/acupunctuur)
Er zijn verschillende punten op het hoofd die – als ze met naaldjes of zachte druk gestimuleerd worden – diepe ontspanning of verlichting kunnen geven. Een paar krachtige voorbeelden:
- Yintang (tussen de wenkbrauwen) – ook wel het “derde oog-punt”. Helpt bij innerlijke rust, spanning, angst, slapeloosheid.
- Taiyang (bij de slapen) – wordt veel gebruikt bij hoofdpijn en spanningen in het hoofd.
- Baihui (kruin, bovenkant van het hoofd) – een krachtig punt op het Gouverneursvat. Wordt geassocieerd met helderheid, concentratie, herstel na burn-out.
- Fengchi (achterhoofd, net onder de schedelrand) – bij spanningshoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid.
- Shenting (haargrens midden voorhoofd) – ondersteunt mentale helderheid en ontspanning.
Meditatie of hoofdmassage?
Een massage van het hoofd biedt extra stimulering voor een goede doorstroom van de energie. Niet iedereen vindt dat prettig, zegt Xinye. Sommige mensen vinden het ook fijn om na het zetten van de acupunctuurnaaldjes te mediteren en op deze manier de energiestroom te beïnvloeden. Daar kan ik me wat bij voorstellen maar ik vind de hoofdmassage, Tui Na massage voor het hoofd, heerlijk. Ik voel me zo ontzettend relaxed dat ik zelf de pijnscheuten van de nekmassage kan ‘opvangen’. Mijn nek zit ontzettend vast, vandaar dat ook mijn nek en schouders nog even onder genomen worden.
Acupunctuur, een energetische spa
Na een aantal behandelingen gaat het goed met mijn polsenergie. Aangezien wij ongeveer eens per maand een sessie plannen, is het totale effect minder voelbaar dan wanneer je tien sessies achter elkaar doet. Dat is logisch. Maar ik merk wel na elke sessie een energetische verandering in mijn lijf. De stijgende lijn is er dus zeker, het duurt alleen iets langer.
Een bezoekje aan Xinye levert mij inderdaad een dosis TLC op, zoals mijn buurvrouw al beloofde. Het is elke keer weer een kadootje. Ik ben nog nooit zo ontspannen geweest. Het is een soort energetische Spa. Als je geen angst hebt voor naalden, dan zou ik zeker een acupunctuur eens proberen.